Jihad Jane, som kvinnan kallar sig, misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix.
Den mordhotade konstnären Lars Vilks:

"Spännande om Jihad Jane har varit här"

Uppdaterad: 20:59
Efter mordkomplotten mot konstnären Lars Vilks kommer Säpo och flera andra svenska myndigheter att uppdatera sin analys av hotbilden mot Sverige, svenska intressen utomlands och enskilda svenskar. Själv säger Lars Vilks i programmet Nordegren i P1 att det är spännande om "Jihad Jane" varit på plats i hans konstprojekt Ladonia.

I Irland pågår polisförhören med de sju personer som greps där i går, misstänkta för en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks. Samtidigt kommer uppgifter från USA om att den amerikanska kvinna som har åtalats där för mordplaner mot Vilks reste till Sverige förra hösten.

Om det finns något samband mellan de gripna i Irland och den amerikanska kvinna som USA:s justitiedepartement i natt offentliggjorde åtalet mot är inget som kommenteras eller bekräftas av myndigheter på någondera sidan Atlanten.

Men nyhetsbyrån AP citerar uppgifter från anonyma myndighetskällor om att kvinnan, som kallar sig Jihad Jane, ska ha haft internetkontakter med åtminstone en av de gripna i Irland.

Enligt Washington Post framgår det av åtalstexten att denna Jihad Jane ska ha rest till Europa i augusti förra året med avsikten att döda Lars Vilk. Hon ska också sökt medborgarskap i, det åtalet kallar Lars Vilks konstnärsenklav, Ladonia.

Hon greps och åtalades i oktober när hon var tillbaka i USA, men åtalet offentliggjordes inte förrän i natt svensk tid, enligt mediauppgifter för att inte störa utredningen i Irland.

Den utredningen har enligt irländska medier pågått sedan i oktober och förts i nära samarbete med såväl USA som svenska säkerhetspolisen och andra europeiska säkerhetstjänster.

Enligt uppgifter till ansedda Irish Times ska en av de sju gripna i Irland vara palestinier och de andra komma från Algeriet, Kroatien, Libyen och USA. Samtliga är legalt bosatta i Irland.

När Lars Vilks själv fick besked om att hotnivån mot honom höjts så tvivlade han på det.

– När de sa för en tid sedan att det var en högre nivå så trodde jag liksom inte på det. Men jag förstår att de hade ju någonting med sig där och det var väl den här historien som man höll på med då. Det är ju uppenbarligen så att mitt symbolvärde har varit större än jag själv har trott, säger Lars Vilks.

Tycker du att du har fått tillräcklig information från svensk polis om de här hoten som har funnits mot dig?

– De kan ju inte lämna ut information för jag skulle ju kunna läcka den. Så jag förstår ju det. Jag kan inte säga annat än att mitt samarbete med Säpo har varit mycket positivt. Jag tycker att det har varit bättre den här gången än 2007.

Hur har det här dygnet varit?

– Det blir ju hektiskt. Jag förstår ju att det är en bra story. Jag lever ju som i en Bond-film nu några dagar. På ett sätt är det ju väldigt riskfritt. Om det ska ske någonting så sker det inte nu de här dagarna. Jag antar att alla terrorister ligger väldigt lågt nu, säger Lars Vilks.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Fakta: Lars Vilks teckning

Den 19 augusti 2007 publicerade Nerikes Allehanda, som första svenska tidning, konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund, som ett inslag i en yttrandefrihetsdebatt.

I september 2007 följde fler flera svenska tidningar Nerikes Allehanda och publicerade teckningen. 

Främst väckte Nerikes Allehandas publicering protester. På utgivningsorten Örebro hölls demonstrationer. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen.

I Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda.

Källa: TT/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".