Mammor tappar fyra månadslöner

När kvinnor får barn tappar de kraftigt i lön jämfört med männen. Det visar en doktorsavhandling vid Stockholms Universitet, skriver TCO-tidningen på nätet.

Kvinnorna håller lönemässigt jämna steg med männen tills de får barn. Därefter förlorar de upp till fyra månadslöner om året jämfört med männen, enligt forskaren Charlotta Magnusson.

– Resultaten visar att man nog måste ändra föreställningarna om vad en man med barn kan göra i arbetslivet, respektive vad en kvinna med barn kan göra, säger Charlotta Magnusson till TCO-tidningen.

När många tjänsteresor ingår i arbetet, liksom mycket övertid och krav på att vara tillgänglig utöver normal arbetstid, stiger lönen.

– Ja, det förklarar en stor del av gapet. Däremot säger min forskning inget om varför män med barn får tjänster med sådant innehåll, men inte kvinnor. Jag kan alltså inte säga om kvinnor med barn inte erbjuds dessa tjänster eller om de väljer bort dem när erbjudanden kommer, säger Charlotta Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista