Flera miljoner människor i Somalia är beroende av FN:s livsmedelsprogam. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

FN-hjälp till Somalia försnillas

Hälften av den livsmedelshjälp som FN försöker leverera till två och en halv miljon nödställda i Somalia försvinner på vägen, enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd.

30 procent av förnödenheterna stjäls av FN:s livsmedelsprograms lokalt anställda , tio procent tas om hand av dom som inne i Somalia sköter lastbilstransporterna och ytterligare tio procent av de väpnade klangäng som kontrollerar olika områden.

Hälften når alltså aldrig Somalias omkring två och en halv miljon hungrande, i desperat behov av livsmedelsbistånd för överlevnad.

Rapporten blir därmed den senaste bekräftelsen på ett snart kvarts sekels tillstånd av kaos, anarki och laglöshet, med 70 procent av den traditionella näringen, boskapsuppfödning, utplånad, 2,5 miljon svältande och ytterligare en halv miljon kringströvande sökande efter hjälp.

Uppgiften för FN och andra som försöker hjälpa i Somalia har aldrig varit lätt med mängden tungt beväpnade milis- , klan- eller banditgäng som ägnar sig åt att kapa eller grovt beskatta hjälpkonvojer eller plundra förråden eller hjälpens mottagare.

I januari stoppade USA sina leveranser till FN:s livsmedelsprogram för Somalia, som dessutom haft problem med finansieringen, allt av samma skäl; hjälpen når inte fram eller hamnar i fel händer, som hos den islamiska rebellrörelsen al-Shabab som kontrollerar merparten av landet.

För snart 20 år sedan gick en USA-ledd FN-styrka in i Somalia, av just de här skälen, för att upprätta säkra korridorer för livsmedelshjälp till de svältande.

Det slutade med ett fiasko som för lång tid avhöll USA från militära äventyr utomlands.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".