Så tänker Ekot kring Vilks teckning

Ekot har valt att publicera Vilks Muhammed-teckning avfotograferad i de tidningar som publicerat bilden. Ekots ansvarige utgivare Staffan Sillén förklarar varför.

– Vi publicerar den här bilden på samma sätt som vi har gjort tidigare. Linjen har varit att den ska publiceras som en illustration, en relevant del i det här sammanhanget av debatt kring rondellhunds-teckningen.

En illustration, vad betyder det?

– Det betyder att vi publicerar en tidningssida, en läsare som tittar på en tidningssida där bilden finns med. Vi försvarar naturligtvis Lars Vilks rätt att framställa och publicera den här bilden men vi ser ingen anledning att upprepa provokationen utan vi publicerar den som en illustration i sammanhanget.

Varför är det viktigt att publicera den som en illustration, vad är det ni vill ge till den som går in på Sveriges Radios webb?

– Nu finns det inte så mycket nyhetsvärde i bilden eftersom den har publicerats så många gånger tidigare och och vi har också publicerat just den här som en illustration men i det här sammanhanget när debatten nu förnyas och i den här situationen som är just nu så kan det finnas anledning att illustrera en artikel med den här bilden.

För att man ska se hur bilden ser ut?

– Ja, och då som en relevant del i ett sammanhang på en tidningssida, säger Staffan Sillén.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista