finland

Företag förlorar miljoner på hamnstrejk

Strejken i de finländska hamnarna gick i dag in på sin sjunde dag. Både skogs- och stålindustrin har fått problem med sin export. Men än så länge fungerar livsmedelsimporten via långtradartransporter.

Skogskoncernen UPM har satt stopp för produktionen vid tre av sina pappersbruk. Och i dag stänger ytterligare ett. Fabrikerna blir inte av med pappret. Också en av UPM:s fanérfabriker har stängt på grund av strejken i hamnarna.

Stora Enso har hittills tvingats stanna produktionen vid ett av sina pappersbruk. Och fler kan det bli.

Den finländska skogs- och pappersindustrin, som redan kämpar med svårigheter, förlorar mycket pengar på det här. Stora Enso talar om 25 miljoner kronor per dag, UPM om 30 miljoner.

Också stålindustrin har bekymmer. Outokumpus stålverk i Torneå får inte längre råvaror på grund av strejken och kan inte heller leverera det man har kunnat producera.

I hamnarna är man bekymrade över de mer långsiktiga effekterna av strejken, som inleddes i torsdags i förra veckan. Dom finländska hamnarna är också transithamnar för varor till Ryssland. Nu söker sig de varorna andra vägar och då främst via hamnar i dom baltiska staterna.

Och visar sig det fungera bra kan dom finländska hamnarna förlora sina ryska kunder.

Livsmedelsimporten till Finland har fungerat trots strejken. Där kommer varorna nu via landsvägstransporter och i några hamnar klarar man en del av verksamheten med personal som inte är fackansluten. Dispens ges också för import av till exempel medicin och djurfoder.

Den centrala frågan i hamnkonflikten är det så kallade omställningsskyddet. Facket, Bil- och transportbranschens arbetarförbund, vill att anställda som tvingas lämna jobbet skall ha ett års full lön efter uppsägningen.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".