Landsting ställer krav på revisorer

Landstinget i Jönköping kräver att de revisorer som ska granska landstingets ekonomi själva har ett obrottsligt förflutet. Det har nu orsakat protester från revisionsfirmorna och frågan om landstingets krav strider mot upphandlingsreglerna ska nu prövas rättsligt.

– De som gör granskningarna åt oss har ju tillgång till landstingets ekonomisystem, de kan ha tillgång till patientjournaler och skulle detta komma i orätta händer är det viktigt att vi har ryggen fri, säger kristdemokraten Arnold Carlzon, vice ordförande i landstingsrevisionen.

Men det är inte överdrivet från landstingets sida att misstänkliggöra revisorer för att de skulle vara ekonomiska brottslingar?

– Både EU och Sveriges regering ställer krav på att vi ska komma åt den ekonomiska brottsligheten och det måste vi hjälpas åt med på alla sätt. Då tycker jag att det är rimligt att man i ett sådant här sammanhang ställer de här kraven.

När landstinget i Jönköping skulle upphandla revisionstjänster från externa bolag skrev man även in kravet på att bolagen skulle kunna visa upp utdrag ur belastningsregistret för de anställda. De flesta bolag har vägrat, bara ett sa ja.

Kravet har upprört delar av branschen. Revisionsfirman Ernst & Young har överklagat upphandlingen till Förvaltningsrätten.

– Arbetsgivare kan inte kräva att de anställda ska visa upp ett belastningsregister. Det kan inte vi kräva av våra anställda heller. Dessutom är det inte proportionellt i förhållande till de krav man behöver ställa på den här typen av uppdrag. Det har inget stöd i lagen att kräva detta av samtliga medarbetare i ett team, säger chefsjuristen Marcus Näslund.

Frågan om lagligheten ska nu alltså prövas. Utdrag ur brottsregistret är idag ett krav för arbete inom skola och barnsomsorg, men för revisorer är något helt nytt, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

– Jag är rätt tveksam, men man får avvakta och se vad Förvaltningsdomstolen säger för den kommer ju att borra i detta, säger Ulf Palm, förbundsjurist på SKL.

Tycker du själv att det är en befogad tanke att man ska kräva utdrag ur belastningsregistret?

– Jag vet inte, men jag har inte tänkt tanken.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

David Svanberg, SR Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista