Europeiska EADS förlorade USA-order

Det europeiska flyg- och rustningsföretaget EADS, som tillverkar bland annat Airbus, förlorar en storbeställning i USA. Och reaktionerna i Europa är starka.

Det gäller en av de största militärbeställningarna på många år: Amerikanska flygvapnet har beställt 179 stora tankflygplan, med uppgift att slanga över flygbensin till militära flygplan i luften under långflygningar.

Ordern är värd motsvarande 270 miljarder svenska kronor.

Världens två största flygplanstillverkare har tävlat om beställningen, europeiska EADS och amerikanska Boeing.

2008 bestämde sig amerikanska försvarsdepartementet för det europeiska planet, som anses vara tekniskt överlägset.

Men efter protester från Boeing och en kontrollmyndighet i den amerikanska kongressen beslutades om en ny upphandling.

Nu har EADS dragit sig tillbaka från anbudstävlan. Företagets motivering är att anbudet ska ha anpassats så att bara Boeing kan vinna.

I dag kan man läsa många indignerade kommentarer i både tysk och fransk press. Den tyske näringsministern tar ordet "protektionism" i sin mun. Den franska regeringen vill att EU överväger motåtgärder.

Några kommentatorer påminner dock om att militärbeställningar sällan sker på frihandelsvillkor, att det snarare är regel än undantag att egen industi gynnas, inte bara i USA.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".