Mordplanerna mot konstnären Lars Vilks

Irländsk polis förtegen om utredningen

I Irland fortsätter förhören med de sju personer som greps i går misstänkta för en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks. Men polisen där vill inte kommentera uppgifterna om att det finns en koppling till den kvinna som åtalats i USA för mordplaner mot Vilks.

– Det vore inte lämligt att kommentera kopplingar mellan dem vi har gripna och andra personer, eftersom det är en del av utredningen och kan påverka den rättsliga prövningen säger, den irländska polisens presstalesman, poliskommissarie John Gilligan.

Samtidigt som sju personer greps i Irland i går kom också uppgifter om att en kvinna i USA för flera månader sedan åtalats för mordplaner mot Vilks.

Enligt anonyma myndighetskällor till nyhetsbyrån AFP ska kvinnan ha haft kontakt med minst en av de personer som är gripna i Irland.

Utredningen i Irland startade för sex månader sedan efter att man fått underättelseinformation från ett annat land, säger John Gilligan.

Misstankarna är alltså att de sju ska ha planerat att mörda Lars Vilks. Enligt John Gilligan har utredarna viss information om var det skulle ske, men nu får kommande förhör och genomgången av beslagtaget material, bland annat datorer, visa om misstankarna kan stärkas.

Också svenska säkerhetspolisen har varit inblandad i utredningen, men där vill man i dag inte ge några kommentarer om hur allvarligt man ser på hoten mot Vilks.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista