USA:s vicepresident Joe Biden träffade i dag palestinernas president Mahmoud Abbas. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.

Biden fördömer Israels nya bosättningar

USA:s vicepresident Joe Biden fördömder i skarpa ordalag Israels beslut att bygga ytterligare 1 600 judiska bostäder i östra Jerusalem. Beslutet sammanföll med den amerikanske vicepresidentens besök i Israel och sågs som ett slag i ansiktet på Israels viktigaste allierade.

I dag besökte Biden den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och på en presskonferens i Ramallah fördömde han det israeliska beslutet.

– Det åligger båda sidor att bygga en atmosfär av stöd för de indirekta fredsförhandlingar som ska börja nu, inte komplicera dem. Israels beslut om nya bostäder i östra Jerusalem undergräver just det förtroende vi behöver bygga upp och det var därför jag genast fördömde beslutet, sade en bister vicepresident Biden.

I går var Bidens fördömande skriftligt, i dag upprepade han det muntligt och kraftfullt, i ordalag USA mycket sällan använder om Israel.

Han gjorde det dessutom på en gemensam presskonferens med palestiniernas president Mahmoud Abbas, något som kommer att noteras i Israel.

I Israel rasar en debatt, inte så mycket om själva beslutet att bygga fler, enligt internationell lag illegala, bostäder i det ockuperade östra Jerusalem, som om tajmingen, just när den amerikanske vicepresidenten är i Jerusalem i ett försök att blåsa liv i fredsprocessen.

Den tidigare utrikesministern Tzipi Livnis Kadimaparti sade att det israeliska regeringen nu har satt ett nytt rekord i "diplomatisk dumhet."

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista