En anställd på Kubas ambassad i Mexiko gestikulerar mot demonstranterna. Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix.

Kubanska dissidenter ber da Silva medla

Konflikten mellan regimkritiker och regeringen på Kuba har växt sig starkare efter att en politisk fånge i slutet av februari avled efter att ha hungerstrejkat i över två månader.

Nu ber en grupp kubanska dissidenter Brasiliens president att medla i konflikten för att resterande fångar som behöver akut vård ska släppas fria.

Orlando Zapata, en av Kubas ledande regimkritiker, dog den 23 februari efter 85 dagars hungerstrejk i fängelset.

Hans död gjorde honom genast till martyr för den kubanska oppositionen, protesterna utanför Kubas ambassader i Spanien och USA har varit många sedan dess.

Det är första gången på 40 år som en kubansk regimkritiker dör till följd av hungerstrejk och händelsen har lett till att debatten om Castros samvetsfångar återigen blossat upp bland kubaner på hemmaplan och i exil.

Ytterligare en dissident, journalisten Guillermo Fariñas, inledde för en dryg vecka sedan en hungerstrejk i protest mot att sjuka fångar nekas adekvat vård i fängelset.

Läkare som besökt honom berättar för tidningen El País att han nu är mycket svag och flera länder, däribland Spanien, har erbjudit honom asyl.

Från officiellt håll är det tyst, men den statskontrollerade tidningen Granma, som ofta ger röst åt Castro-regeringens åsikter, skriver att läkarvård inte är vad fångarna behöver, och att hungerstrejkare själv får ta ansvar för vad de äter och inte äter.

Tidigare har Castro avfärdat kritiken mot att man lät Orlando Zapata dö av svält, och hävdat att man visst erbjöd honom vård i tid.

Dissidenterna sätter nu sitt hopp till Brasilien. I ett brev till president Lula da Silva skriver de att bara han, på grund av sin starka ställning i regionen och sitt goda ledarskap, kan rädda de politiska fångar som behöver sjukvård genom att medla med president Raúl Castro.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".