De positiva siffrorna beror mycket på att fordonsindustrin gick så uselt förra året. Foto: Martin Meissner/Scanpix.

Ljusare tider för fordonsindustrin

Uppgången inom industrin märks tydligast hos de stora företagen och hos företag inom fordonsindustrin visar Teknikföretagens nya konjunkturbarometer.

Enligt chefekonomen Anders Rune är det nu många svenska industrijobb som hotas av de mer strukturella nedskärningar som lär komma, framför allt hos multinationella företag med verksamhet i Sverige.

– De flesta företag har väldigt stor ledig kapacitet. Det vi nu dessvärre befarar kommer att ske i ganska stor omfattning är att riktigt stora företag plockar bort kapacitet och anpassar sig efter den efterfrågan som de förväntar sig framöver. Vår förhoppning är att man inte ska välja svenska anläggningar utan finna att det är bättre att man har produktionen här när man gör den här förändringen. Det är det här som kan påverka de mindre företagen, som annars skulle segla med när de stora företagen får bättre efterfrågan så får dem också med tiden leverera mer, säger Anders Rune.

Teknikföretagens nya konjunkturbarometer visar dagsformen hos drygt 500 svenska företag.

Fortfarande är det inte ens en femtedel av företagen som utnyttjar sin hela produktionskapacitet, och hos företagen med under 500 anställda är läget faktiskt lite mindre positivt nu än i slutet av förra året.

Hos de stora företagen i Sverige märks däremot återhämtningen tydligt.

Enligt Anders Rune var det de stora exportberoende företagen som drabbades hårdast av lågkonjunkturen, och därför är det också där som uppgången nu märks mest.

– Man får hoppas att den stora förhoppningen i de stora företagen påverkar de mindre företagen, men vi får vänta och se, säger Anders Rune.

Bland de olika industrigrenarna är det just nu tuffast för metallvaruföretag och maskinindustrin, enligt Teknikföretagen.

Fordonstillverkare och deras underleverantörer har de mest positiva siffrorna, men enligt Anders Rune beror det mycket på att just fordonsindustrin gick så uselt förra året.

– Med tanke på utgångsläget så går det väl mindre dåligt. Här kommer man verkligen från en djup recession med väldigt lågt kapacitetsutnyttjande men själva botten är passerad. Det börjar gå åt rätt håll men hur mycket vet vi inte riktigt, säger Anders Rune.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista