João Salgueiro är en av Portugals mest kända ekonomer. Foto: Staffan Sonning/SR.
PORTUGAL

"Sanningens minut för gamla ekonomier"

Portugal är ett av de länder som pekas ut som Europas ekonomiska problembarn. I dag fortsätter debatten i parlamentet om regeringens förslag till en åtstramningsbudget. Men frågan är om inte krisrubriker och åtstramningspaket maskerar ett större och allvarligare problem för Europa.

– Visst, man kan säga att utmaningarna som vi står inför hänger ihop med den globala ekonomikrisen. Men det finns så vitt jag förstår ett allvarligare problem, säger ekonomen João Salgueiro.

Problemet är bristen på konkurrenskraft när Europas länder ställs emot länderna under utveckling, säger João Salgueiro. Han är en av Portugals mest kända ekonomer. Han har varit finansminister liksom ordförande för handelskammaren och Portugals bankförening.

Han anser alltså att sanningens minut nu har anlänt till de gamla ekonomierna i Europa. Ekonomikrisen har bara skyndat på en oundviklig utveckling.

När nu Grekland, Italien, Spanien och Portugal pekas ut som svaga ekonomier som hotar eurozonens framtid, så döljer det de verkliga problemen, säger João Salgueiro.

– Vi måste förstå att i Asien, men också i länder som Turkiet och Brasilien, producerar de samma saker som vi men till mycket lägre kostnader, säger João Salgueiro.

De sydeuropeiska länderna har drabbats först, eftersom de har en ekonomi som baserats på låglöneproduktion. Men det är bara en tidsfråga innan europeiska länder med högre teknisk utveckling också drabbas, säger han. Sveriges problem med bilindustrin är bara ett första exempel, säger han.

– Så länge Tyskland kan återhämta sig, så ger det oss alla andra möjligheten att öka vår export. Men om det är dags för Tyskland att drabbas i nästa kris, då får vi alla allvarliga problem, säger João Salgueiro.

Staffan Sonning, Lissabon
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".