Kamprad och Persson kvar på rikastlistan

En ny person kan nu kalla sig världens rikaste. Det handlar om den mexicanske telemiljardären Carlos Slim som toppar den amerikanska tidsskriften Forbes årliga lista. Två svenskar finns också med på topp 20.

Förra året var ett utmärkt år för dollarmiljardärer. Enligt redaktören på den amerikanska tidsskriften Forbes Magazine, Quentin Hardy, ökade antalet dollarmiljardärer med 25 procent under 2009 och med de 97 nya personer som sprängde miljardvallen så uppgår världens dollarmiljardärer nu till 1 100.

Forbes ser ökningen som ett tecken på att världsekonomin håller på att återhämta sig. Med ökningen på årets lista finns det återigen nästan lika många dollarmiljardärer som det fanns innan finanskrisen slog till.

De flesta av dem finns i USA, ungefär en tredjedel, men Asien närmar sig med stormsteg. En 80-procentig ökning av antalet dollarmiljardärer i Asien, berättar Quentin Hardy på Forbes för CNBC.

Världens rikaste person på den nya listan är dock den mexikanske telemiljardären Carlos Slim som är god för 53,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 380 miljarder kronor. Slim gick om tidigare närmast ständiga ettan, amerikanen Bill Gates, som är en halv miljard dollar fattigare än Slim. På tredje plats finns den amerikanske affärsveteranen Warren Buffet.

Två svenskar finns med på 20-bästa listan. Ikeas ägare Ingvar Kamprad med familj är 11:a med 23 miljarder i förmögenhet, och H&M:s huvudägare hamnar på 13:e plats, bara något mindre rik än Kamprads, Person har klättrat rätt rejält jämfört med förra årets lista, medan Kamprad tappat något.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista