Många greker börjar tröttna på protesterna som lamslår landet. Arkivfoto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Ny strejk väntas lamslå Grekland

Flera miljoner greker drabbas i dag återigen av ett dygn av landsomfattande strejker.

Skolor, banker och administrationskontor är stängda och inga andra transporter än bilar kommer att fungera under dagen.

Den dygnslånga generalstrejken blir den mest omfattande av alla strejker som hållits de senaste veckorna i Grekland. Runt två miljoner beräknas strejka idag.

Det blir kaos när de som ändå ska jobba ska försöka ta sig in till Aten i egen bil eller taxi. Bussar, tunnelbanan och tåg står stilla. I hamnarna kommer färjorna att ligga stilla.

Dessutom har polisen spärrat av stora delar av centrum av Aten, där flera olika demonstrationståg kommer gå. Kommun-isternas fackförbund går från Omoniatorget, Poliser, brandmän och kustbevakningen går till Syntagmatorget vid parlamentet. Dit kommer också privatanställdas fackförbund liksom offent-liganställdas ADEDY.

Resignation och en visst mått av desperation hörs från greker, som börjar tröttna på protesterna. En majoritet av grekerna är visserligen missnöjda med alla åtstramningar, som kommer drabba dem själva, men samtidigt tror de inte att de som strej-kar och protesterar kan ändra på något.

Sophögarna växer i Aten, sophämtarna strejkar. I sju dagar har före detta anställda i statliga flygbolaget Olympic air block-erat en regeringsbyggnad i centrum.

Den statliga radio och tv:n gör också avbrott när journalisterna punktstrejkar i dag.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".