Palestinierna kan inte acceptera Israels beslut sade Amr Moussa vid ett extrainkallat möte i går kväll. Arkivfoto: Scanpix.
mellanöstern

Samtal ställs in efter Israels byggplaner

Det blir inga fredsförhandlingar alls i Mellanöstern efter Israels senaste utspel. Det säger Arabförbundets ordförande Amr Moussa efter Israels beslut om 1 600 nya bostäder i östra Jerusalem.

Palestinierna kan inte återvända till fredssamtal under dessa omständigheter, sa Arabförbundets Amr Moussa efter ett extrainkallat möte i Kairo i går kväll. Han lade skulden på Israel och på den offentliga förödmjukelse USA:s vicepresident Joseph Biden utsatts för. Israel bryr sig inte om vad någon annan tycker, vare sig medlaren eller palestinierna, sa Amr Moussa.

Joseph Biden kom till Israel i måndags för att försöka få igång åtminstonne indirekta fredsamtal mellan israeler och palestinier. Medan Biden ännu var på väg över Atlanten, gav Israel klartecken till 112 nya bostäder på den ockuperade Västbanken. Biden bet ihop och inledde sitt officiella besök med försäkringar om att USA och Israel är som sammanväxta när det gäller Israels säkerhet.

Men när Israel ett par timmar senare tillkänngav bygglov för ytterligare 1 600 bostäder på ockuperad mark, valde Biden att inte vända andra kinden till.

Först lät han Benjamin Netanyahu vänta vid middagsbordet innan Biden och hans fru dök upp en och halv timme för sent. Under tiden hade Biden formulerat ett skarpt fördömande av bosättningsutspelet. Ett fördömande som fick stöd också hos EU:s utrikesminister Catherine Ashton och en rad europeiska regeringschefer.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon beskrev Israels planer som olagliga. Till och med Israels försvarsminister Ehud Barak kritiserade utspelet, medan Netanyahu förtvivlat försökte förklara för Biden att Israel inte försökt skämma ut den amerikanske vicepresidenten.

Kommentatorer i den israeliska pressen frågar sig varför Israel känner ett behov av att offentligt förödmjuka och förolämpa den amerikanske vice-presidenten. Förklaringarna är många och skiftande, men de flesta bottnar i ett datamanipulerat fotografi av Barack Obama i palestinasjal med texten "judehatare".

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".