Statsministern får kritik i finskt EU-gräl

I Finland har det grälats om regeringens EU-politik under veckoslutet. Socialdemokratiske partiordföranden och talmannen i riksdagen, Paavo Lipponen, anklagar statsministern Matti Vanhanen för att försvaga Finlands ställning inom EU. Lipponen får både medhåll och mothugg och nu handlar debatten om vad Finland egentligen fått till stånd sedan man gick med i EU.
Det var strax före veckoslutet som Paavo Lipponen i ett kraftfullt anförande manade sin centerpartistiske efterträdare Matti Vanhanen till större aktivitet inom EU. ”Sök samarbete med länder som Tyskland och Frankrike eller Holland och Belgien istället för att surra ihop Finland med till exempel alliansfria Sverige.” Ett stridsrop som inte minst riktar sig mot partikamraten och utrikesministern Erkki Tuomioja som anses ha fått mer gehör hos den nye statsministern för sin mer svenska eller EU-försiktiga linje. ”Finlands ställning försvagas” Finlands ställning i Bryssel riskerar att försvagas, dundrade Lipponen vidare. De orden fick EU-parlamentarikern och förre moderata samlingspartiets ordförande, Ilkka Suominen, att ilskna till på lördagskvällen i tv. – Vad nådde man under talman Lipponens tid som var så märkvärdigt? Ingenting. Man kan inte skryta om några stora resultat i hans politik heller. Låt Vanhanen ha sin politik och låt gångna tider vara gångna tider men skryt inte med något som han inte har gjort, sade han. Lipponen försäkrade att Finland skulle få EU:s livsmedelsbyrå. Det blev inget. Inte heller fixade han några nya generaldirektörsposter i EU under sina åtta år som statsminister. Lipponen får stöd Mycket prat, inget resultat, menade Suominen men Lipponen har fått stöd av andra politiska profiler även om regeringsmedlemmarna ännu ligger lågt. De här grälen blir allt mer besvärande för Finland, heter det i många av veckoslutets tidningskommentarer. Framför allt visar de att den höga svansföring republiken Finland länge visade inför omvärlden då det gäller EU-medlemskapet nu tycks vara ett minne blott.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista