Bostadspriserna fortsatte upp i februari

Uppdaterad: 17:20
Bopriserna fortsatte att stiga i februari och nådde nya rekordnivåer, trots att räntan är på väg uppåt och hot om skärpta lånevillkor.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, menar att den uppåtgående konjunkturen har stor betydelse.

– Den är orsakad av att det kommer många signaler om att konjunkturen inte går ner utan är på väg upp i stället. Så folk har en ganska bra framtidstro. Och bankerna har ganska gott om pengar att låna ut.

Sett till hela riket gick priserna på bostadsrätter upp med 2 procent i februari och villapriserna upp med 1 procent, enligt Mäklarstatistik.

Därmed ligger också priserna nu på all time high. Det är bara i centrala Stockholm som bostadsrättspriserna ligger marginellt under toppnoteringarna från 2007.

Stellan Lundström på KTH säger också att det byggs väldigt lite, samtidigt som inflyttningen till storstäderna fortsätter. Det talar för att trycket på bostadsmarknaden fortsätter.

I mitten av februari gick Finansinspektionen ut sa att man tyckte att reglerna för hur mycket man får låna till bostadsköp skulle skärpas, till någonstans mellan 75 och 90 procents belåning som maxgräns.

Enligt Peeter Pütsep, som är vd på Svensk Fastighetsförmedling har man ännu inte sett nån effekt av Finansinspektionens förslag, och han säger också att en tänkbar effekt är att bostadsköp tidigareläggs, innan de nya reglerna träder i kraft.

– Det man kan konstatera är att om det här genomförs, sedan är det stor skillnad om det är 75 procent eller 90 procent, så innebär det en ökad tröskel för alla förstagångsköpare som vill in på marknaden. De som har möjlighet att tidigarelägga sitt första bostadsköp kanske gör det.

Enligt Peeter Pütsep är det ovanligt svårt att se hur prisutvecklingen kommer att bli framöver, eftersom räntehöjningar är att vänta samtidigt som konjunkturen är på väg upp. Dessutom är det val.

Men han säger att prisutvecklingen kommer att skilja sig åt beroende på hur arbetsmarknaden på orten utvecklas.

– De regioner som har lägre arbetslöshet kommer naturligtvis att klara sig bättre, och de som har större tjänsteindustri på orten jämfört med tillverkande industri. Där kommer uppgången att vara starkare. Det kommer att vara väldigt stora regionala skillnader, säger Peeter Pütsep.

Lokala skillnader i prisutvecklingen på bostäder syns redan nu. Medan priserna i till exempel Kungälv utanför Göteborg har stigit med 11 procent sedan i december har de i varseldrabbade Trollhättan, sex mil därifrån, gått ner med lika mycket.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista