Kina och USA på ny kollisionskurs

Kina har reagerat skarpt på ett amerikanskt uttalande med stöd till demokratirörelsen i Hongkong. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent från Hongkong.
Håll tassarna borta från Hongkong. Sluta att blanda er i områdets interna angelägenheter. Ungefär så uttrycktes kritiken mot USA på söndagen av en talesman för det kinesiska utrikesdepartementet i Peking. Motsätter sig utländsk inblandning Den kinesiska regeringen motsätter sig med kraft alla sorts utländska försök att lägga sig i den politiska utvecklingen i Hongkong. Det var innebörden i det meddelande som sändes ut av den kinesiska officiella nyhetsbyrån Xinhua. Den kinesiska kommunistregimen reagerar på att USA uttryckt stöd för de krav på en demokratisk utveckling som en aktiv opinion i Hongkong kräver. Hongkong införlivades i Kina för sju år sedan efter mer än 150 års brittiskt kolonialvälde. Hongkong intar enligt ett avtal mellan Kina och Storbritannien en särställning. Ett land – två system är den grundregel som skulle gälla. Massdemonstrationer i Hongkong I Hongkong har deltagare i stora massdemonstrationer, senast på nyårsdagen, visat sitt klara missnöje mot försök att urholka demokratirörelsens krav på folkligt medbestämmande. Uttalandena från USA och det bitska svaret från Peking visar att det som Hongkongtidningen South China Morning Post kallar ett upptrappat ordkrig om Hongkong kan komma att bli en ny allvarlig träta mellan Kina och USA.
Lars Gunnar Erlandson, Hongkong lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".