”Kriget mot Irak planerades när Bush tillträdde”

I en TV-intervju som ska sändas i TV-bolaget CBS samhällsprogram 60-minutes på söndagskvällen går president George Bushs förre finansminister Paul O´Neill till angrepp mot Vita Huset. Invasionen av Irak detaljplanerades tidigare än vad som officiellt sagts. Den tidigare finansministern beskriver också presidentens ledarstil som beklämmande torftig.
Redan när president George Bush tillträdde i januari 2001 planerades USA:s invasion av Irak. ”Det fanns en övertygelse om att Saddam Hussein var en ond människa som måste bort”, säger president Bushs förre finansminister Paul O´Neill. Gick inte att diskutera ”För mig var det ett stort steg att vi unilateralt kunde göra vad vi ville mot Irak men det gick inte att diskutera”, säger han. Han har låtit sig intervjuas med anledning av en bok om president Bushs första två år vid makten. Den kommer ut i nästa vecka och har titeln Lojalitetens pris. Irakinvasionen planerades tidigt 2001 I boken hävdas att Vita Huset hade detaljerade planer för invasionen av Irak redan tidigt på våren 2001. Det fanns en hemlig regeringspromemoria med titeln Post-Saddam Irak som bland annat beskrev hur landet skulle styras efter en invasion, hur militärrättegångar skulle genomföras och hur Iraks oljekällor skulle delas upp. ”Det var aldrig någon egentlig diskussion i nationella säkerhetsrådet, presidenten sa bara” ’Hitta en väg för mig att göra detta’, säger Paul O´Neill. Torftiga sammanträden Den förre finansministern beskriver regeringssammanträdena som torftiga och antiintellektuella. President Bush var oengagerad och ställde inte några frågor. ”Bush var som en blind i ett rum fullt av döva människor”, säger Paul O´Neill. – Jag kom in till presidenten med en lång lista med viktiga frågor och jag förvånades över att det bara var jag som talade och han bara lyssnade, säger han. Regeringens presstalesman Scott McClellan varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om när krigsplaneringen för Irak började. ”Saddam ett hot redan före 11 september” Han säger i ett uttalande från presidentens ranch i Crawford i Texas att Saddam Hussein var ett hot mot fred och stabilitet före den 11 september och ännu mer efteråt. ”För övrigt recenserar vi inte böcker”, säger presstalesmannen. Inofficiellt säger medarbetare i det amerikanska regeringskansliet idag att man ser den förre finansministerns angrepp som en bitter gammal mans hämnd. Paul O´Neill avskedades för ett år sedan av president Bush efter oenighet om skattesänkningar.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista