Det krävs investeringar om fler ska tanka gas. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Rapport från Chalmers

Fler kan köra på förnybar energi 2020

Uppdaterad: 16:00
Vägtransporterna i Sverige, som i dag står för de största koldioxidutsläppen, kan om tio år överträffa regeringens miljömål.

Enligt en studie från Chalmers tekniska högskola kan då 15 procent av drivmedlen komma från förnybara källor, vilket är mer än regeringens mål på 10 procent.

Men blir det inga miljösatsningar så kan Sverige lika gärna misslyckas, säger forskaren Maria Grahn som gjort studien.

– Våra mest optimistiska scenarion kommer ju att kunna klara de målen, men det finns väldigt stora osäkerheter i om målen kommer att bli uppfyllda eller inte, om vi får den utbyggnaden av inhemsk produktion.

I dag står det förnybara fordonsbränslet för bara cirka 5 procent av den totala energianvändningen. Om tio år kan det komma upp till 15 procent, högre än vad regeringen har satt upp som mål.

Men det kräver investeringar och de är osäkra. En viktig osäkerhetsfaktor är till exempel oljepriset – det är bara när oljan är dyr som investeringen på alternativa bränslen kan löna sig.

I dag är investeringarna för små och det begränsar tillgången på miljövänligt bränsle. För konsumenterna är det stora problemet bristen på tankställen.

Claes Brolinsson är taxichaufför i Stockholm, och hans bil går på gas.

– Bilen är det inget fel på, men med gasen är det eländigt. Det finns alltså inte gas. Den är slut för det mesta, och är inte gasen slut så är kompressorerna på mackarna avstängda och trasiga. Vi kan få ägna en och en halv timme per dag åt att jaga gas.

Miljöminister Andreas Carlgren, som tycker att transportsektorn har kommit långt i miljöomställningen, förstår Claes Brolinssons problem.

– Jag tycker att det är dåligt, och det är därför vi har gett stöd till att bygga ut fler mackar. De har blivit 50 procent fler under min tid som miljöminister. Många fler behövs fortfarande, säger Andreas Carlgren.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".