Biden uttryckte sitt missnöje genom att komma 1,5 timme försent till middagen med Netanyahu. Foto: Baz Ratner/Scanpix.

Haaretz: Israel planerar enormt nybygge

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beklagade att beslutet om 1 600 nya bostäder i ockuperade östra Jerusalem tillkännagavs under vicepresident Joseph Bidens besök i Israel.

Samtidigt skriver tidningen Haaretz att de 1 600 bostäder Israel planerar i östra Jerusalem bara är en liten bråkdel av ett jätteprojekt på omkring 50 000 bostäder.

Flera israeliska kommentatorer inom det så kallade fredslägret, har sagt sig nöjda med den offentliga dispyt som uppstått mellan USA och Israel.

Israel har visat sitt rätta ansikte, menar de, genom att förödmjuka Joseph Biden.

Netanyahu säger att han inte var medveten om att hans inrikesminister, som tillhör det ultraortodoxa Shaspariet, skulle göra detta utspel nu.

Men, påpekar kommentatorerna, hade bosättningsplanerna inte tillkännagivits nu hade de kommit i nästa vecka, skillnaden är att det inte hade fått lika stor uppmärksamhet.

Att en amerikansk vicepresident uttryckligen fördömer Israels agerande är ovanligt. Det var visserligen ingen hemlighet att USA är emot Israels bosättningar.

Obama-administrationen har krävt, men misslyckats få till stånd ett totalt byggstopp på Västbanken.

Traditionellt brukar amerikanska politiker säga, not helpful, detta underlättar inte för fredsprocessen.

Ett fördömande är betydligt starkare och Joseph Biden uttryckte också sitt missnöje genom att komma 1,5 timme försent till middagen med Netanyahu.

En markering som påminner om Israels egna symbolhandlingar att låta diplomater sitta på låga stolar.

USA:s valmöjligheter är ytterst begränsade. En upptrappad konflikt med Israel nu skulle sannolikt tillintetgöra de framsteg som skett där USA med stor möda lyckats övertala palestinierna att inleda indirekta samtal trots allt.

Det är möjligt att obama-administrationen vill "spara sitt krut" som en kommentator sade, till de viktigare frågorna om framtida gränser när en tvåstatslösning eventuellt kommer till stånd.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".