Den senaste tiden har strejkerna avlöst varandra i Grekland. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Tusentals i protester på Atens gator

Uppdaterad: 12:51
I Grekland genomförs i dag den andra generalstrejken i protest mot regeringens åtstramningar för att landet ska komma ur den djupa ekonomiska krisen.

Vår korrespondent Maria Persson-Löfgren finns i Aten.

– Jag står mellan två parallella gator där det går tåg åt båda hållen. Här står kravallpolis som nu har tagit på sig tårgasmasker. Det är mycket spänt här. Jag ser också folk bland demonstranterna som har masker på sig. Men demonstrationerna som jag har sett under den en och en halv timme som de har pågått har varit lugna. Det är bara just nu som det verkar vara lite spänt där jag befinner mig.

Vad hoppas de strejkande uppnå med dagens aktion?

– De är väldigt upprörda. Det är ju inte första gången de går ut på gatan. De tycker att det är de som får betala för den dåliga grekiska ekonomin i stället för de som har orsakat det. De skyller på banker och de tycker att regeringen borde sätta åt profitörerna, som man säger. Alltså de som har tjänat pengar på det här tidigare.

Vilken krismedvetenhet finns bland grekerna i dag?

– Jag tror att det gör det. Men det är bara det att de som är ute på gatan har redan ganska låga löner. Det är polis, det är tulltjänstemän, brandmän och lärare. Det är också privatanställda som kanske inte tjänar mer än motsvarande 7 000 kronor efter skatt och som inte ser att de kan dra in mer än vad de redan har gjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".