Svenskt näringsliv

Sysselsättning kommer inte att öka i år

I årets första konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv spås ingen uppgång i sysselsättningen i år i Sverige. Fokus i prognosen ligger på arbetsmarknaden och vad som sker där.

– Det är en nyckelfråga om och hur snabbt sysselsättningen börjar öka igen, säger Stefan Fölster, chefsekonom vid Svenskt Näringsliv.

Vad sker i svensk ekonomi ett år som innehåller både avtalsrörelse och riksdagsval?

– Å ena sida så är många företag mer optimistiska och planerar även att anställa. Men många av de mest optimistiska är relativt små företag. Det finns åtskilliga stora som fortfarande vill dra ner sysselsättningen, säger Stefan Fölster.

Trots att vart fjärde företag vill växa så kommer andelen sysselsatta inte att öka i år. På sikt sker det också en förskjutning av jobbtillväxten från exportindustri till arbetsintensiv tjänsteproduktion.

Arbetslösheten ökar till 9,3 procent i år, och faller bara lite grann till 9,2 procent 2011, enligt prognosen.

Tillväxten mätt i BNP blir 2,4 procent i år och 2,6 procent nästa år, vilket innebär en normal konjunkturåterhämtning. Men det är stor risk för bakslag i uppgången efter lågkonjunkturen.

Och den kommande avtalsrörelsen blir viktig.

– Räkneexemplet, som bygger mycket på Riksbankens kalkyl, säger att om LO får igenom sina lönekrav då ryker mer än 200 000 jobb under de kommande två åren.

Finns det konsensus kring det räkneexemplet?

– Det är ett räkneexempel som stämmer ganska väl överens med hur Konjunkturinstitutet resonerar och även Riksbanken resonerar så. Sedan har naturligtvis facken en annan bild när de kräver höga löneökningar, säger, Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista