De rödgröna vill stoppa uranbrytning

Om det blir regeringsskifte vill en rödgrön regering ändra lagen för att stoppa möjligheten att bryta uran i Sverige.

 – Med en rödgrön regering blir det väldigt enkelt för vi säger nej till uranbrytning, säger Karin Åström, socialdemokrat i riksdagens näringsutskott.

I dag finns det ett kommunalt veto vid uranbrytning. Det vill den borgerliga majoriteten behålla och det ska ligga kvar tillsvidare, också enligt de rödgröna.

– Det är ju faktiskt så att den borgerliga regeringen ju kan sitta kvar fyra år till och då är ett kommunalt veto väldigt kraftfullt, säger Karin Åström.

De rödgröna vill också ändra lagarna för att ge enskilda och kommuner mer makt även när det gäller att leta efter uran.

– Det viktiga för oss är ju att det inte blir någon uranbrytning i Sverige eftersom det är det som, enligt oss, skulle orsaka väldigt svåra miljökonsekvenser och också vara ett hot mot människors hälsa. Därför tycker vi att det är viktigt att just den dörren stängs, säger Per Bolund, Miljöpartiet.

Närmare en tredjedel av centerpartisterna i riksdagen vill också, som de rödgröna, öka kommunernas inflytande också över uranprospektering och provborrning.

– Vi är nio centerpartister som i höstas motionerade med stöd i vår riksstämma i Örebro. För vi vet ju att många kommuner i Västergötland, Närke, Jämtland och Hälsingland är mycket bestämda motståndare mot uranbrytning, men som ändå tvingas se hur kanadensiska och australiensiska bolag är där och prospekterar och provborrar, säger Sven Bergström (C).

Men medan oppositionen stödjer Sven Bergström och hans centerpartistiska medmotionärer, har centerpartisterna i näringsutskottet bestämt sig för att avslå motionerna.

– Centerstämman har fattat beslut och det står jag definitivt bakom. Samtidigt är det så att det inte alltid räcker att vi har ett beslut för att få det genomfört i verkligheten. Sådana är politikens villkor, säger Jan Andersson, centerpartist i näringsutskottet.

Att den borgerliga majoriteten förutsätter att regeringen följer frågan är vad man kallar en bra skrivning, säger Sven Bergström lite luttrat.

Han kallar de rödgrönas stöd för en björnkram och kan inte svara på om han och de andra centerpartisterna kommer att rösta för sina egna förslag när de kommer till omröstning i riksdagen.

– Det är en fråga inom Centerpartiet. Jag är glad att vi har en kompromiss i den borgerliga gruppen i näringsutskottet. Alla verkar nöjda och glada med det och då är jag också nöjd och glad, säger näringsutskottets ordförande Carl B Hamilton (FP).

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista