Sydafrikas president anklagas för orent spel

Ett politiskt storgräl har brutit ut i Sydafrika där president Thabo Mbeki anklagas för att använda ”Mugabe-metoder” för att säkra en valseger senare i år. Valdatumet är dock ännu inte bestämt. Djupt inne i fiendeland lanserade regeringspartiet ANC sin valupptakt i direktsänd tv på söndagen. Det är en av de saker som har fått de fem oppositionspartierna att gå i taket.
Att ANC väljer en av två provinser, KwaZulu-Natal, där partiet inte har egen majoritet, kan accepteras för det tillhör det politiska spelet. Att däremot ha valupptakt utan att tala om för oppositionen och folket vilket datum valet ska ske och dessutom att det statliga TV-bolaget direktsänder det hela det går utanför demokratiska spelregler, anser motståndarna. TV-bolaget megafon för regeringen Nu återvänder TV-bolaget SABC till att bli en megafon för regeringen, såsom bolaget användes under Apartheidtiden. På samma sätt som Mugabe kontrollerade all media i Zimbabwe och inte lät politiska motståndare komma till tals inför förra valet där, anser Inkatha-partiet som har majoriteten i KwaZulu-Natal. TV-bolaget SABC försvarar sitt beslut att direktsända med att det är en nyhetshändelse när Sydafrikas president håller årets första viktiga tal även om det råkar sammanfalla med att det också är partiledaren Thabo Mbeki som talar inför partiet. Håller fast vid kritiken Oppositionen och flera mediainstitut håller fast vid kritiken att det är otillbörligt gynnande av regeringspartiet som ändå förväntas få en enkel valseger med över 60 procent av alla röster och att det inte bådar gott för den kommande valrörelsen. De har också anmält ANC till den oberoende valkommissionen. Själva valmanifestet som Mbeki och ANC ska presentera kallas ett ”folkets kontrakt mot arbetslöshet och fattigdom” – de två viktigaste problemen att lösa inom kommande femårsperiod. Samtidigt nämns ingenting om att det är fler fattiga och fler arbetslösa i Sydafrika nu än för tio år sedan då partiet kom till makten.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".