Serber luras till Sverige

Flera hundra personer från Balkan reser till Sverige efter att de fått falska löften om arbete och bostad. De två senaste månaderna har fler än under hela förra året sökt asyl.

Väl i Sverige blir det avslag för de flesta, säger Fredrik Beijer, verksamhetschef för asylprövningen på Migrationsverket, som märkt av ett ökat antal fall.

– Vi såg en viss ökning redan i december förra året, men sedan har det accelererat. Bara den senaste veckan har vi fått in närmare 400 ansökningar från serbiska medborgare.

Invånare från Balkan har blivit lurade att köpa en bussresa till Sverige. Resebyråerna lovar bostad, arbete och ekonomisk trygghet.

Men på Migrationsverket säger de att majoriteten kommer få avslag.

Ökningen har märkts av också i till exempel Tyskland, Holland och Belgien.

Till Sverige kommer främst serbiska medborgare. De senaste två månaderna har 757 serbiska medborgare sökt asyl i Sverige att jämföra med 574 under hela förra året, enligt uppgifter från Sydsvenskan.

En av anledningarna till att det här märks just nu är att inresereglerna från Serbien förändrades första januari i år. Med ett nytt pass krävs det inte längre visum för att komma in i Sverige.

– Möjligheterna att resa till Sverige har ökat och samtidigt har antagligen några personer sett att det finns möjlighet att tjäna pengar. De sprider de här ryktena för att folk ska resa till Sverige.

För att förhindra att fler kommer till Sverige med falska förhoppningar om asyl och tryggad framtid informerar nu bland annat Migrationsverket i Serbien om vad som gäller och vad som krävs för att få asyl.

– Det handlar helt enkelt om att inte folk i onödan ska få falska förhoppningar, säger Fredrik Beijer på Migrationsverket.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista