Oppositionen om vindkraftskooperativen

Vill ha en snabbutredning om skatten

Det är bara de rödgröna partierna som har en seriös politik för att förbättra villkoren för kooperativt ägd vindkraft. Det säger skatteutskottets socialdemokratiska vice ordförande Lars Johansson efter att riksdagen i eftermiddags röstade ner oppositionens förslag.

– Det är förvånande att de borgerliga ledamöterna inte röstade på vårt förslag för att det är det som skulle ge effekt. I grunden är problemet att vindkraftskooperativen har stannat upp i utvecklingen därför att man har upptäckt att det är oskäligt att betala skatt på mellanskillnaden mellan det marknadspris som Nordpool har och det pris som vindkraftskooperativen har. Det är det som man måste lösa nu och alla väntar ju på att det ska bli ett klart besked på den punkten, säger Lars Johansson.

Den som köper andelar i ett kooperativt vindkraftverk kan sedan köpa sin el till självkostnadspris, vilket är mindre än hälften av det marknadsmässiga priset.

Det som nu har vållat debatt i politiken är Skatteverkets klargörande att andelsägarna ska betala skatt på sitt billigare elpris, på samma villkor som andra branscher.

Andelsägarna menar att eftersom de redan har betalat för själva kraftverket, så måste även den investeringen räknas med i det marknadsmässiga priset.

Bland allianspartiernas riksdagsledamöter råder det olika åsikter i den här frågan, men den rödgröna oppositionen har alltså kommit överens om ett förslag.

– Vårt förslag är att man tillsätter en snabbutredning, en expertutredning som inom en kort tid kommer fram till på vilket sätt man kan ta fram ett marknadspris som blir relevant för vindkraftskooperativen, säger Lars Johansson.

Men det här förslaget röstades alltså ner av riksdagsmajoriteten i dag.

I stället säger man från allianspartierna att man utgår ifrån att Skatteverket kommer att utreda vilket marknadspris som ska gälla framöver.

Det här är en kompromiss som alla de borgerliga ledamöterna har kunnat ställa sig bakom.

Men Lars Johansson understryker att det faktiskt inte handlar om någon riktig utredning.

– Riksdagens borgerliga majoritet kan inte ge direktiv till Skattverket att ändra på ett ställningstagande som det redan har gjort. Det är grundlagsvidrigt, säger Lars Johansson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista