Gyllenhammar tillbaka - med vindkraft

På kort tid har vi fått veta att två vindkraftbolag ska börsnotera sig. Det ena är O2 och i dag var det dags för Arise Windpower att presentera sig som börskandidat. Styrelseordförande är den gamle fixstjärnan Pehr G Gyllenhammar.

– Det är inte så märkvärdigt egentligen, utan det är att producera el på ett sätt som myndigheterna runt om i Europa ger absolut prioritet, så det borde tyda på bra framtidsutsikter, säger Pehr G Gyllenhammar.

Svenska riksdagen har beslutat att 2020 ska elproduktionen från förnybara källor ha ökat med 25 terravatttimmar.

Inom branschen tror man att majoriteten av ökningen ska komma från vindkraft. I dag subventioneras vindkraftverk

Det har lockat flera uppstickare att ta en del av vindkraftskakan.

Arise Windpowers siktar på att bli Sveriges ledande bolag inom landbaserad vindkraft, man har drygt 340 miljoner kronor i kassan men behöver mer och siktar därför på en börsnotering den 24 mars.

– Varför börsen? Ja, det är inte så konstigt. Det är ett bolag som i stort sätt har finansierats genom privata pengar och genom lån, och samtidigt genererar ganska hyggligt med pengar själva. Ska man bredda sig och komma längre och klara av de stora expansionsplaner vi har behöver vi mer kapital, och då är det väldigt naturligt att gå till börsen.

En viktig faktor för att vindkraftsbolagen ska bli lönsamma är att placeringen av själva vindmöllorna.

Många platser med bra vind är redan tagna, vi har till exempel Blajken som ska byggas av Skellefteå Kraft. Härom dagen gavs tillstånd till den största vindkraftsparken nånsin i Sverige, i Piteå kommun som ska byggas av Markbygden och Svevind.

Men Per G Gyllenhammar ser ingen risk att de bästa vindplatserna redan är tagna.

– Nej, vi har en så låg utbyggnad i Sverige att det finns mycket kvar.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista