1 av 2
Mikael Karlsson
2 av 2
Oljeindränkt tång samlas upp norr om Helsingborg 2008 efter ett oljeutsläpp i Köpenhamns hamn. Arkivfoto: Johan Nilsson/ Scanpix.

Inga nya pengar för att uppfylla miljömål

Det blir inga nya pengar för att Sveriges miljömål ska kunna uppfyllas. Det framgår av den miljömålsproposition som regeringen troligen beslutar om i nästa vecka, och som Ekot tagit del av.

Sedan tidigare står det klart att långt ifrån alla miljömål kommer att uppfyllas inom utsatt tid, och regeringens förslag lär inte råda bot på det, säger ordföranden i Naturskyddsföreningen, Mikael Karlsson.

– Det är väldigt mycket kvar att göra innan vi får en frisk miljö för kommande generationer. Och nu kommer regeringen med ett paket utan innehåll. Det är fullständigt tomt, det är inga nya pengar, inga nya offensiva mål. Det gör att vi kommer att fortsätta trampa vatten i arbetet med att nå de miljömål som våra barn och barnbarn behöver så väldigt väl, säger Mikael Karlsson.

Regeringens proposition om miljömålen förbereds nu på miljödepartementet. Troligen fattas beslut om den på torsdag nästa vecka. I den version av propositionen som Ekot fått tillgång till finns få nya förslag om konkreta miljöåtgärder för att öka möjligheterna att nå målen.

Miljömålen instiftades 1999 och är nu 16 stycken. Tanken var att de svåraste miljöproblemen skulle lösas fram till år 2020, för att inte nya generationer skulle behöva ärva gamla miljöproblem. Det handlar till exempel om klimatet, luftkvaliteten, havet och skogen.

Men när åren gått har fler och fler miljömål visat sig vara svåra eller omöjliga att nå. Därför omformuleras nu flera av målen så att de ska bli lättare att realisera.

Men för att verkligen få en bättre miljö behövs istället mer pengar, och där är regeringens nuvarande förslag en besvikelse, tycker Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

– Jag tror det bottnar i en ovilja att ta alla miljömål på allvar. Vi har sett att regeringen sänkt anslagen till naturvården. Man har en klimat- och havspolitik som inte alls räcker för att nå målen. Nu passar man också för att skydda våra fjäll, skogar, våtmarker, växterna, djuren, att få en giftfri miljö. Knappast på något område ser man att man flyttar fram positionerna, när nio av 16 mål inte nås.

Att nio av 16 mål inte kan nås är myndigheten Miljömålsrådets senaste bedömning. Men i linje med en utredning från i höstas presenterar regeringen nu i sin proposition nya bedömningsgrunder som gör att kraven sänks, och då är det bara fyra miljömål som man anser är omöjliga att nå.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".