Irakiska flyktingar i rikstäckande aktion

I helgen genomförs en rikstäckande aktion där irakiska flyktingar som ska utvisas samlas för att skriva nya ansökningar om att få stanna i Sverige. Det handlar i första hand om irakiska minoritetsgrupper.

En av de som nu ska lämna in en ny ansökan är Maha som lever gömd med sina tre barn. Livet som gömd flykting är inte lätt.

– Det är väldigt svårt att leva gömd, berättar Maha som gick under jorden med sina tre barn i juli förra året. Hon känner sig hotad hela tiden och är rädd att polisen ska hitta henne och skicka tillbaka familjen till Irak.

Maha och hennes barn är långt ifrån ensamma. Siffror från polisen visar att omkring 9 000 personer lever gömda i Sverige efter att ha fått avslag på sina asylansökningar. En stor del av dem är irakier.

Nu drar en rikstäckande kampanj igång för att hjälpa de gömda irakierna. I helgen samlas företrädare för "Aktion 2010" på olika håll runt om i landet för att hjälpa irakier att göra en ny ansökan till Migrationsverket. Lena Blom på Svenska kyrkan i Göteborg samordnar.

– Det här är en aktion som vi gör tillsammans för att synliggöra det här problemet. Det vi hoppas på är att politiker, migrationsdomstolar och Migrationsverket ska se att det här är en situation man måste ta tag i nu och överväga hur det ska bli för de här människorna.

Målet är att samla ihop så många nya ansökningar om så kallade verkställighetshinder som möjligt. Lena Blom uppskattar att det finns uppemot 3 500 irakier i Sverige som lever gömda. Hon tror att många av dem kommer att ansluta sig till kampanjen.

– Ja, ett tusental kanske.

Maha som arbetade för en människorättsorganisation när hon bodde i Bagdad är en av dem som nu lämnar in en ny ansökan till Migrationsverket. Hon ser inte ut att ha särskilt mycket hopp kvar, men säger att hon måste fortsätta kämpa och att hon vill försöka få Migrationsverket att lyssna och förstå hur hon och hennes landsmän lider. Att allt de vill ha är ett normalt liv.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista