Politisk kris inför valet i Iran

I Iran håller en politisk kris på att segla upp inför nästa månads parlamentsval. Det inflytelserika religiösa väktarrådet vill förbjuda en lång rad reformvänliga politiker att ställa upp i valet. På söndagskvällen demonstrerade ett 60-tal ledamöter inne i parlamentet, majlis.
Väktarrådets beslut att säja nej till flera kandidater i det kommande parlamentsvalet har väckt starka reaktioner i Iran. Samtliga provinsguvernörer i landet har hotat med att avgå om inte det religiösa väktarrådet tar tillbaka sitt beslut, som inrikesministeriet också har betecknat som olagligt. 60 procent av kandidaterna underkända Den iranska nyhetsbyrån Irna uppger att nästan 60 procent av de över 8 000 kandidaterna, som ställer upp i valet nästa månad, har underkänts av väktarrådet. Det här väktarrådet är en religiös instans, som har till uppgift att granska att det politiska livet och att alla beslut som fattas i Iran följer islamska lagar och principer. Stoppa reformvänliga personer Rådet kan stoppa beslut som det anser strider mot islam. Väktarrådet är starkt konservativt och har länge motarbetat de framstegsvänliga politiska krafterna i Iran. I det här fallet vill rådet stoppa personer som det anser olämpliga att delta i det politiska livet. De är alltför reforminriktade för att passa rådet. Presidentens bror stoppas Bland alla de som väktarrådet nu vill bannlysa finns bland andra brodern till Irans president Mohammad Khatami, Mohammad Reza Khatami, som är ledare för det största reformvänliga partiet Deltagarfronten. Han fördömer väktarrådets beslut och misstänker att det kan utlösa en omfattande valbojkott om det verkligen genomförs. Brodern, president Khatami, säger i en kommentar att han ska diskutera saken med landets högste andlige ledare Ayatollah Ali Khamenei, som kan upphäva väktarrådets beslut.
Christer Fridén, Amman christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".