Fackföreningsledaren Manuel Carvalho da Silva. Foto: Staffan Sonning/SR.

Portugal beslutar om åtstramningsbudget

I Portugal ska parlamentet i dag besluta om årets budget. Det är den första delen i ett planerat åtstramningsprogram som sträcker sig fram till år 2013. Men Portugals fackföreningar rustar för strid mot neddragningarna.

Ekot har mött Manuel Carvalho da Silva som är ledare för Portugals största fackförbund.

– Det har byggts upp farliga stämningar i landet, säger Manuel Carvalho da Silva, och fortsätter:

– Programmet som har lagts fram skär ner på en rad sociala områden, som pensioner och arbetslöshetsersättning. Nästa steg blir nog sjukvården. Dessutom vill de frysa de statsanställdas löner. Det här leder bakåt, inte framåt. Det kommer att leda till större sociala problem och större fattigdom, säger Manuel Carvalho da Silva.

Han är ordförande för det största fackförbundet i Portugal. Det står nära kommunistpartiet. I förra veckan arrangerades en generalstrejk i Portugal i protest mot de planerade åtstramningarna.

Men när jag träffade Manuel Carvalho da Silva i går, hade han ändå skruvat ner retoriken en aning. Anledningen är troligen de förhandlingar som pågår.

Portugal har ett system, där regeringen kan vända sig till ett ekonomiskt-socialt råd och förhandla med sina "sociala partners", som det heter. Det vill säga fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och andra organisationer.

Premiärminister Sokrates presenterade åtstramningspaketet för rådet i måndags och nu pågår intensiva förhandlingar. Målet är att försöka nå fram till enighet om åtstramningspaketet inom parlamentet.

Regeringen är i minoritet och kan fällas när som helst. José Silva Peneda är före detta arbetsmarknadsminister. Nu är han ordförande för rådet som ska försöka förhandla fram en lösning.

– Målet är att nå fram till konsensus i parlamentet. Jag tror det är möjligt, säger José Silva Peneda. Det är mycket viktigt för Portugal. Åtstramningspaketet ska presenteras för Bryssel. Ju större enighet vi kan uppvisa, desto bättre är det för Portugal.

Staffan Sonning, Lissabon
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".