Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare läkemedel trots dålig samordning

Publicerat måndag 12 januari 2004 kl 07.21
Läkemedelskommittéerna har för stora variationer i sina rekommendationer och har inte lyckats samordna sin verksamhet. Det skriver Socialstyrelsen i en ny utvärdering av kommittéernas arbete.
Läkemedelsindustrin har fortfarande stort inflytande och kommittéerna har inte lyckats samordna sin verksamhet, säger Ingrid Schmidt, utredare vid Socialstyrelsen. – Det handlar till exempel om att upprätta baslistor över förskrivning. Det görs mycket sådant jobb lokalt som man skulle vinna på att samordna lite bättre och det handlar också om att skriva värderingar och artiklar om nya läkemedel, säger Ingrid Schmidt på Socialstyrelsen. Det görs dubbelarbete? – Ja, säger Ingrid Schmidt. Socialstyrelsens nya rapport är en utvärdering av läkemedelskommittéernas arbete. Kommittéerna infördes för att göra användningen av läkemedel bättre, billigare och säkrare. Socialstyrelsen konstaterar nu att kommittéerna sannolikt bidragit till att minska ökningen av läkemedelkostnaderna. Däremot kritiseras de för dålig samordning och stora variationer i vad man rekommenderar. Ingen medicinsk betydelse Att olika läkemedel rekommenderas i olika delar av landet har enligt Ingrid Schmidt ingen större medicinsk betydelse för patienterna. Medicinernas effekter skiljer sig inte så mycket, menar hon. Däremot kan det bli onödiga kostnader när varje kommittée gör sina egna utvärderingar. De pengarna kunde istället användas för att öka säkerheten i läkemedelsanvändningen. Socialstyrelsen påpekar nämligen i sin rapport att kommittéerna verkar ha lagt allt krut på att få medicinanvändningen kostnadseffektiv och inte ägnat sig nämnvärt åt att öka säkerhet och kvalitet.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".