En kvinna visar sitt nya hem i förstaden Carrefour i Port-au-Prince. Foto: Andres Leighton/Scanpix.

Dystra haitier blickar trots allt framåt

I dag är det två månader sedan den förödande jordbävningen i Haiti som krävde över 200 000 människors liv. Det återstår mycket för att få landet på fötter igen.

Då, mitt i katastrofen, flög en lång rad ledare från USA och Europa till huvudstaden Port-au-Prince för att lova ekonomiskt och politiskt bistånd så länge haitierna behövde deras hjälp. Vad har hänt sedan dess?

Jag ställer frågan till Jean Felix Benoit i Port-au-Prince. När jag skiljdes från honom hade det bara gått två veckor sedan jordbävningen. Felix var optimistisk då. Han trodde att jordbävningen skulle kunna bli en impuls för att få igång de förändringar som Haiti behöver.

Själv hade han tillsammans med en grupp andra unga aktivister lyckats organisera ett flyktingläger i förstaden Carrefour som på kort tid hade blivit ett exempel för sin effektiva organisation. Han är fortfarande kvar på flyktinglägret. Men nu har det vuxit från 5 000 till över 16 000 innevånare.

Felix är kritisk mot de flesta, men fram för mot Haitis president René Preval.

– Han saknar projekt, han har ingen idé om vad som måste göras för att bygga upp landet. Allt bara flyter och nu börjar ilskan sprida sig bland folk, säger Felix.

Men visst har det skett en del, medger han, gator har städats upp, raserade hus har jämnats med marken, det har kommit tält och matutdelningen har börjat fungera.

Men, menar Felix, det finns ingenting som pekar framåt som gör att folk kan inspireras av idén om ett annat land, än detta evigt provisoriska tältläger.

Beslutet att genomföra val senare i år, säger han, är kanske bra för det krävs något nytt för att folk ska få förtroende.

Lars Palmgren, Viña del Mar
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".