Utredning om polisvåld nedlagd igen

Uppdaterad: 16:50
Förundersökningen mot de poliser som ingrep mot 24-årige Johan Liljeqvist har lagts ner igen. Johan Liljeqvist dog efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg för två år sedan.

Enligt rättsläkaren har dödsfallet samband med polisens ingripande. Ändå har alltså utredningen mot de inblandade poliserna återigen lagts ner.

Johan Liljeqvist dog i april för två år sedan när han skulle gripas för att ha sparkat på en bil. Han trycktes ner av flera poliser, så hårt och länge med ett dokumenterat farligt grepp att han slutade andas.

Trots att obduktionen visade att döden hade samband polisens ingripande lades förundersökningen mot poliserna ner.

Internutredningen togs upp igen efter att Ekot avslöjat en rad brister i den första utredningen.

Här är några exempel:

*Det tog mer än ett halvår innan någon av de inblandade poliserna förhördes.

*Åklagaren sa att alla poliser var förhörda. Men det var inte sant. Flera av de poliser som höll fast Johan i ett dokumenterat farligt grepp förhördes aldrig.

*De piketpoliser som körde Johan till sjukhuset bröt mot reglerna när de la Johan på golvet med handbojor på ryggen istället för att hålla honom sittande, vilket hade underlättat hans andning.

*Trots att polisen upptäckte att Johan var medvetslös under flera minuter vände poliserna inte på honom eller startade återupplivning.

På grund av bristerna som uppdagades togs förundersökningen upp igen, men som Ekot avslöjade innan jul är det samma kritiserade Göteborgspolis, som i den första förundersöskningen, som gjorde om den nya utredningen.

Nu har alltså även den lagts ner. Åklagare Björn Ericson skriver i sitt nedläggningsbeslut att det finns motsägelsefulla uppgifter i utredningen, men han tycker inte att någon polis har begått något brott.

Mikael är bror till Johan Liljeqvist. Han är inte förvånad över nedläggningen och kommer att begära överprövning.

– De har ju lagt ner det en gång innan. Vi hade väl nästan räknat med att de skulle lägga ner. I grund och botten är det ändå ett fel som ha begåtts när någon dör, det går inte att komma ifrån, säger Mikael Liljeqvist.

Ekot har varit i kontakt med åklagare Björn Ericson som säger sig inte ha tid att ställa upp på en intervju.

Bo-Göran Bodin
bo-goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista