1 av 2
Mona Sahlin. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Mona Sahlin: "Ett viktigt beslut"

Uppdaterad: 15:57
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker att det var viktigt att riksdagen i går beslutade sig för att klassa övergreppen på bland annat armenier inom Osmanska riket som folkmord.

– Det som är viktigt är att alla i stort sett är överens om att det som skedde för knappt 100 år sedan var ett folkmord. Det är väldigt viktigt för de som är ättlingar och lever med denna historia att det får ett erkännande.

Turkiets reaktion är ju mycket negativ nu, finns det inte en risk att ett sådant här beslut snarare leder till en negativ låsning, att de blir arga på omvärlden och inte gör någonting åt historien?

– Kortsiktigt kan det vara så. I det långa loppet är jag ändå övertygad om att den respekten och det erkännande för de stora grupper som det här handlar om, att det gynnar den här debatten.

Beslutet har väckt starka reaktioner i Turkiet som i går bland annat kallade hem sin ambassadör från Stockholm. Men Mona Sahlin tror inte att riksdagsbeslutet kommer att påverka Sveriges relation till Turkiet på lång sikt.

– Kortsiktigt påverkar det, långsiktigt är jag övertygad om att både Turkiet och Sverige vet vilka nära relationer vi har och vilken viktig partner som Sverige är för att Turkiet ska kunna få sitt medlemskap i EU.

Fram till partikongressen i höstas tyckte inte Socialdemokraterna att riksdagen skulle uttala sig om folkmordet. Men nu står Sahlin helt bakom beslutet. Det beklagar utrikesminister Carl Bildt.

– Vi tycker att det här är ett beklagligt beslut. Det försvårar för Sverige att verka för fred, försoning och normalisering. Och det försvagar Sveriges utrikespolitik i en region där vi faktiskt stått mycket starka tidigare.

Bildt säger också att regeringen får se hur den ska hantera riksdagens beslut, och att det kan dröja innan det får effekt. Mona Sahlin är kritisk till hans inställning.

– Det är ju inte värdigt i ett läge där debatten kräver en respekt både för Turkiets hållning och för riksdagens beslut att se folkmordet som erkänt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".