Hög andel skattefusk vid hushållshjälp

Många företag som sysslar med att städhjälp hemma hos privatpersoner fastnade i en kontroll som Skatteverket gjort.

– Intrycket är nog att det mer medvetet undanhållna inkomster ändå är den mindre delen. Det är mer vanligt med felaktiga avdrag och sådant. Så ser det ut i andra branscher också, det är likadant här, säger analyschefen Jan-Erik Bäckman på Skatteverket.

I stort sett 60 procent av de företag som sysslar med privat hemtjänst, till exempel städhjälp, fastnade i Skatteverkets granskning av 100 företag i branschen.

Det var vanligare med till exempel felaktiga avdrag och liknande som kanske kan förklaras med misstag och okunskap än mer medvetet fusk, som att företaget försökte gömma undan intäkter från beskattning, enligt Skatteverkets analyschef Jan-Erik Bäckman.

En så hög andel som nästan 60 procent av företagen fick alltså anmärkning. Men det går inte att dra slutsatsen att antalet företag som fuskar är lika stor i hela branschen.

– Det är ett urval. Vi har ju granskat ett antal företag där man har bedömt att det finns risk för fel och då har vi också hittat en del fel och det är inget konstigt med det. Vi kan egentligen inte säga så mycket om hur det ser ut i hela branschen, säger Jan-Erik Bäckman.

Granskningen resulterade i tolv polisanmälningar för ekonomisk brottslighet och åtta miljoner kronor mer ska företagen nu betala i skatt och tilläggsavgifter.

Och Skattverket ska fortsätta att granska branschen, säger analyschefen Jan-Erik Bäckman.

– Eftersom den branschen nu expanderar så kommer vi att fortsätta att granska och titta mer på detta. Det är något vi givetvis följer upp med kontroller.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista