1 av 2
Behrn arena i Örebro skottas ren för att allsvenskan ska kunna starta. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.
2 av 2
Den tidiga säsongsstaren betyder att mycket snö behöver skottas. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.

Tidig säsongsstart oroar i allsvenskan

I dag börjar herrallsvenskan i fotboll. Klockan 16 startar premiärmatchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg. Nästan 70 procent av de allsvenska klubbarna tror på ökade publikintäkter i år visar en enkät som Ekot gjort.

Samtidigt är många klubbar oroade över säsongsplaneringen.

– Publikmässigt så är det inte jättebra att börja säsongen så tidigt. Nu har vi ju en vinter som inte är gynnsam i det avseendet. Publik- och evenemangsmässigt så är det inte bra, säger Annela Yderberg, vd för AIK Fotboll.

Snön ligger fortfarande vit över stora delar av landet men nu drar årets fotbollssäsong igång.

I Ekots enkät säger många klubbar att de oroar sig över säsongsplaneringen. I fjol spelades första matchen den 4 april, i år är det alltså den 13 mars.

Dessutom gör allsvenskan uppehåll i ungefär två månader mellan mitten av maj till mitten av juni då bland annat fotbolls-VM i Sydafrika spelas.

Här går åsikterna isär. Vissa klubbar är rädda att intresset ska svalna och att svenskarna ska bli mätta på fotboll medan andra tror på VM:s dragkraft, däribland Malmö FF:s Pelle Svensson.

– Visst har ett VM fantastiskt mycket inflytande på publiksiffrorna här. Nu är vi tyvärr inte med själva i Sydafrika men bara god fotboll ökar intresset, säger han.

Trots den tidiga starten och det långa uppehållet svarar 11 av de 16 allsvenska klubbarna att de tror på ökade publikintäkter i år. Fyra tror på oförändrade och bara en på minskade. De flesta tror på en ökning på upp till 10 procent jämfört med förra året.

En stor publikdragare är derbyn. Gais räknar till exempel med fullsatt när laget möter IFK Göteborg i år. Sett över hela säsongen hoppas Gais på i snitt över 6 000 besökare per match och det skulle vara en ökning jämfört med förra året, berättar klubbdirektör Sebastian Arby.

– Lockar publik gör man genom att spela bättre fotboll och ha bättre spelare. Vi har två jättebra brassar som är fantastiskt roliga att se på när de spelar. Det ska definitivt locka publik.

Förra året var det AIK som drog mest publik, i snitt 17 500 åskådare per hemmamatch. Minst publik hemma hade Brommapojkarna med ett snitt på knappt 2 900 personer.

Ett lag som nu är nedflyttat men som drog mycket publik är Hammarby. Laget hade i snitt 10 300 åskådare hemma och så mycket som 9 400 på sina bortamatcher.

Örebros vd Jan Karlsson säger öppet att han gärna hade sett att Hammarby spelade kvar i allsvenskan.

– Det var inte bra ekonomiskt att Hammarby åkte ur allsvenskan. Jag hade gärna sett att de varit kvar ur ett publikperspektiv och ur ett intäktsperspektiv.          

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Pär Ivarsson
pär.ivarsson@sr.se

med hjälp från Ekot i Malmö och Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".