Stor glädje över riksdagens beslut

Beslutet att erkänna massakern i nuvarande Turkiet 1915 som folkmord betyder mycket för de i Sverige som tillhör de grupper som drabbats. Första reaktionen var ren glädje, säger armeniern Vaghan Avedian.

– Det var rena rama landslagsmålkänslan. En stor överraskning. Sedan kom lättnaden och slutligen glädjen. I den ordningen.

Reaktionerna efter beslutet var starka. Jubel och gråt om vart annat bland de många, bland annat armenier, assyrier och syrianer, som fanns på plats i riksdagen.

Även runt om i världen har beslutet märkts. I går toppade de i turkiska nyhetsmedier och direkt efter armeniern Vretch Tobskanian fick reaktioner från släktingar som finns geografiskt utspridda i världen.

– Det första samtalet fick jag från USA direkt. Det var bland annat faster som ringde och gratulerade. Så fick jag samtal från Libanon och Frankrike. Det är kusiner som hört av sig och gratulerat.

Många talar också om vad beslutet innebär för de som bär med sig historien och nu bor Sverige. Assyrien Sait Yildiz, säger att det är en upprättelse för de assyrier som bor här.

– Att erkänna folkmordet på assyrier är att erkänna assyriernas existens i Sverige. Det är så otroligt viktigt för mig som assyrier och svensk, att jag kan förklara för min dotter varför jag är här. Mina förfäder har blivit mördade, därför bor jag i Sverige. Mina landområden blev konfiskerade av turkiska staten, säger Sait Yildiz.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista