Demonstranter i Thailand vill ha nyval


I Thailand inledde de så kallade rödskjortorna i dag en tre dagar lång protestvåg mot regeringen. De hoppas tvinga regeringen att avgå så att nyval kan hållas.

Det finns en oro för att protesterna ska leda till våldsamheter.

Rödskjortor demonstrerar i Bangkok i dag, tre dagars protester som ska kulminera på söndag med en miljon demonstranter på stadens gator.

– Vårt syfte är inte att bränna eller förstöra, utan att uppnå rättvisa och sann demokrati, säger rödskjortornas talesman Sean Boonpracong till Ekot.

Demonstranterna, många tillhör Thailands fattiga underklass från landsbygden, säger att de vill tvinga regeringen att avgå så att nya val kan hållas.

Både demonstranter och regeringen säger att de vill undvika våld. Och dagens inledande protester gick huvudsakligen fredligt till.

Men det finns en oro för att grupper på endera sidan kan tillgripa våld, som hände vid liknande protester för knappt ett år sedan.

– Om det blir våld är det inte från vår sida, säger talesmannen Sean.

Många av demonstranterna stödjer förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006.

Thaksin är populär bland många fattiga, och en del av dem är arga över att en ledare som valts i jordskredssegrar två gånger avlägsnats från makten, med hänvisning till korruption.

Ekot pratar med en dam, som inte vill säga sitt namn, som säger att hon är lärare och inte fattig, men att hon ändå stödjer rödskjortorna, för att hon ogillar orättvisor.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".