Illavarslande för Sarkozy i regionalvalen

I Frankrike väntas president Nicolas Sarkozy och hans högerparti UMP gå mot en kraftig smäll i det kommande regionalvalet.

Fransmännen ska under de kommande söndagarna rösta fram sina ledare i de 22 regionerna och högern riskerar att stå som förlorare överallt.

En ung väljare, Massy Badgy, säger att han inte ens tänker rösta. Utgången är ju given.

– Man byter inte ut ett vinnande lag, precis som i fotboll, säger Massy Badgy.

Han är tvärsäker på att socialisterna tar hem segern och tänker därför röstskolka på söndag.

President Sarkozys huvudmotståndare, socialistledaren Martine Aubry, såg också lugn och säker ut när hon i går kväll mötte högerpartiet UMP:s ledare Xavier Bertrand i en slutduell på tv.

20 av 22 regioner i Frankrike styrs redan av socialister, men nu kanske de sopar helt rent med högern som väntas förlora Korsika och kanske även Alsace.

Kartan över Frankrikes regioner blir i så fall helröd. Regionerna har i dag en växande makt.

President Sarkozy försöker att vifta bort de illavarslande signalerna med att valet bara är regionalt, men andra menar att detta blir en mätare på hans styrka i halvtid av presidentperioden. Opinionsmätningar visar att förtroendet för Sarkozy hittills inte varit lägre. 

Försöket att placera sonen Jean som chef för Paris mäktiga finanskvarter, debatten om nationell identitet och olika åtstramningar har fått hans popularitet att sjunka. Pensionsreformen valde Sarkozy att skjuta upp till hösten.

Rykten på internet att hustrun Carla Bruni har en annan relation underlättar inte bilden av en försvagad Sarkozy, även om ryktena skulle vara ogrundade.

Socialistledaren Martine Aubry har kämpat i uppförsbacke även bland de egna partikamraterna som varit splittrade mellan henne och den tidigare presidentkandidaten Ségolène Royal, men nu kan Aubry känna mer vind i ryggen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista