Arkivfoto: Mark Lennihan/Scanpix.

Skyldiga hos Lehman Brothers pekas ut

Den amerikanska före detta investmentbanken Lehman Brothers använde sig av mycket tveksamma bokföringsmetoder innan banken gick i konkurs och utlöste den enorma finanskrisen hösten 2008.

Det hävdas i den första officiella rapporten om bankens fall. Rapporten skyller dock även bankens konkurs på flera av dess konkurrenter:

Rapporten pekar ut flera höga chefer på Lehman Brothers som ansvariga för den regelvidriga bokföringen. Lehman använde sig av en metod som gjorde att företagets skuldsättning och därmed risk såg ut att vara mycket mindre än den i själva verket var.

Banken lyckades på det här viset gömma undan hela 50 miljarder dollar i skadliga tillgångar.

I rapporten slås fast att Lehmanchefernas agerande går från allvarliga men icke straffbara misstag till åtalbara förfalskningar av företagets balansräkningar.

Skarp kritik riktas också mot bankens revisorsfirma Ernst and Young för att den inte reagerade på de tveksamma bokföringsmetoderna.

Bankens siste vd, Dick Fould, säger genom sin advokat att han inte var informerad om att bokföringsmetoderna användes på det aktuella viset.

Utredningen har gjorts av en juristfirma i New York på uppdrag av den domare som leder arbetet med Lehmans Brothers konkurs. Den 158 år gamla banken ansökte ju om konkurs den 15 september 2008 efter att man inte längre kunde göra rätt för sig.

I rapporten slås dock också fast att Lehman i praktiken var ett konkursbo redan flera veckor innan den 15 september 2008.

Trots det krävde flera av fordringsägarna Lehman på enorma summor pengar, vilket blev den slutgiltiga spiken i kistan för banken.

Det var enligt utredningen också ett tveksamt agerande som gör att konkursboet efter Lehman skulle kunna kräva flera av sina gamla konkurrenter på stora belopp.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".