Skärpta krav på euroländer föreslås

Länder inom eurogruppen som bryter mot valutaunionens regler borde bli av med sin rösträtt i gruppen, anser Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. I en debattartikel i dag förespråkar han också att ett land bör också kunna uteslutas ur valutasamarbetet.

Kontrollen av medlemsländernas ekonomi har varit för dålig inom eurozonen, skriver Wolfgang Schäuble i Financial Times. Många stater har levt på lån i många år, utan att de riskerat att få något blått brev med krav från EU: s sida.

Schäuble konkretiserar sitt förslag till europeisk valutafond, efter modell den internationella valutafonden IMF.

Den europeiska varianten ska bara ge hjälp om euron är hotad och hjälpen ska kunna kombineras med krav på minskade skulder, och även böter, som ett medlemsland ska tvingas betala när de akuta ekonomiska problemen är över.

Det land som söker hjälp ska inte få delta i beredning eller beslut. Ett land som inte respekterar valutaunionens regler bör förlora sin rösträtt för ett år, föreslår den tyske finansministern. Ett land som missköter sig ska också kunna uteslutas ur euron.

Wolfgang Schäuble vill också ha ett kontrollorgan knutet till Europeiska centralbanken, med uppgift att varna för obalanser i medlemsländernas statshushåll.

Dessutom anser han att alla länder i euroområdet måste vara beredda att öppet redovisa sin nationella statistik för EU:s statistikmyndighet, för att undvika fusk som i fallet Grekland. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".