British Airways varslar om strejk

När det gäller den brittiska flygtrafiken kan det dagarna före påsk bli rejält kaos. I dag varslade kabinpersonalens fackförbund på British Airways om strejk.

British Airways som har gjort mångmiljardförluster de senaste åren försöker på olika sätt strukturera om för att spara pengar.

I höstas annonserade företagsledningen att personalen ska minska på långflygningarna och att det kan bli frysta löner i år.

Fackförbundet Unite reagerade med att varsla om strejk inför julen men företaget lyckades få en domstol att ogiltigförklara fackets medlemsomröstning och strejken ställdes in.

Men nu är det dags igen sedan förhandlingarna återigen har strandat. Fackets chefsförhandlare Len McCluskey anklagar i en BBC-intervju British Airways för att sabotera förhandlingarna och undrar om företaget har en dold agenda med målet att försvaga facket:

British Airways vd Willie Walsh svarar att han när som helst är beredd att återuppta förhandlingarna.

Men British Airways försöker i varje fall minimera effekten av strejken och har utbildat ett tusental personer från andra delar av företaget så att de kan hoppa in som kabinpersonal under strejken och det har också hyrts in 23 fullt bemannade flygplan.

Det är fortfarande oklart hur stor andel av flygningarna som kommer att ställas in under de sju strejkdagarna i slutet av mars. Men flyganalytiker tror att strejken kommer att kosta British Airways minst en miljard kronor i extra kostnader och uteblivna intäkter.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".