Ryssland bygger kärnkraftverk i Indien

Ryssland ska bygga tolv kärnkraftverk i Indien. Det meddelade i dag de båda länderna under det ryska regeringsbesöket i Indiens huvudstad New Delhi.

– Ryssland kommer att bygga åtminstone tolv kärnkraftverk i Indien men det är inte det slutgiltiga antalet, sa Sergej Kirienko, chef för den ryska kärnkraftsmyndigheten, i dag på plats i New Delhi för överläggningar med den indiska regeringen.

De sex första reaktorerna ska byggas mellan 2012 och 2017.

Den ryska delegationen, med premiärminister Vladimir Putin i spetsen, är i New Delhi för att ytterligare utveckla de redan goda handelsförbindelserna med Indien.

Förra året omsatte handeln mellan de båda länderna 7,5 miljard dollar, en siffra som Indien och Ryssland vill höja till 20 miljarder dollar om året senast 2015.

En viktig fråga på dagordningen under överläggningarna är den ryska vapenexporten. Indien är en av världens största vapenimportörer och Ryssland står för närmare 70 procent av Indiens militärmateriel.

Bland annat väntas parterna slutgiltigt komma överens om prislappen för ett omdiskuterat ombyggt sovjetiskt hangarfartyg som Ryssland ska leverera till den indiska flottan.

Men mötet handlar lika mycket om att skapa förutsättningar för handel länderna emellan bortom försvarsindustrin.

Den ryska sidan har pekat ut energifrågor, banksektorn och informationsteknologi som nya områden att satsa på i handeln med Indien.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".