1 av 3
Hjortronfrön. Foto: Nils Eklund/SR.
2 av 3
Bärgrossisten Tommy Innala.
3 av 3
Leena Korteniemi visar en hälsokostprodukt med havtornolja. Foto: Nils Eklund/SR.

Sverige går miste om bärens hälsokraft

Samtidigt som debatten om utländska bärplockares arbetsvillkor fortsätter i Sverige så halkar vi allt längre efter Finland i användningen av skogsbär till annat än sylt och saft.

I grannlandet finns i dag fabriker som utvinner ämnen ur bären som slutligen används inom naturläkemedel- och kosmetikaindustrin medan den svenska branschen direkt säljer sina bär till liknande fabriker i Kina.

I en extraktionsfabrik i finska Torneå utvinner 16 stycken anställda olja ifrån frön från exempelvis lingon, blåbär och hjortron plockade i norra Finland. Oljeextrakt som sedan säljs vidare till naturläkemedel- och kosmetikaproducenter i framförallt Europa.

Kundservicechefen Leena Korteniemi förstår inte varför det inte finns liknande svenska företag.

– Varför inte? Ni har fabriker som gör livsmedel.

Nordiska bär är åtråvärda för att de har hälsonyttigt höga halter av antioxidanter och anticyaniner i sig.

Svenska lingon och hjortron hamnar i dag i huvudsak i sylt och saft, medan 80 procent av blåbären säljs till fabriker i framförallt Kina som på ett liknande sätt som i Torneå utvinner extrakt ur bären som sedan säljs vidare.

I Kina säljer det här mellanledet för uppåt en miljard kronor årligen vilket kan jämföras med att den svenska bärbranschen exporterar för 400-500 miljoner kronor.

Roger Uddstål på industriforskningsinstitutet SIK menar att Sverige här går miste om ett viktigt led i produktionskedjan och därmed arbetstillfällen.

– Jag tror att vi skulle kunna nyttja det bättre än i de här låglöneländerna. Vi skulle kunna få bort en hel del transporter och vi skulle kunna ta till vara mer utav bären än vad man i dag gör.

Förra året öppnande ytterligare en sådan här "mellanleds-fabrik" i mellersta Finland. Roger Uddstål menar att det behövs mer pengar till forskning om bärens nytta och att svenska entreprenörer vågar satsa som i Finland.

Men bärgrossisten Tommy Innala i Haparanda säger att de har för lite kunskap för det och medger att debatten kring bärbranschen, inte sällan om arbetsvillkoren för utländska plockare, har påverkat utvecklingen.

– Det har tagit mycket energi och då har andra saker hamnat vid sidan om.

Nils Eklund, Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".