På gjuteriföretaget Arkmek där Kjell Johnsson är vd har det höga elpriset kostat miljoner. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Dyr el slår hårt mot industrierna

De ovanligt höga elpriserna i vinter har slagit hårt mot delar av industrin. Nu växer ilskan mot hur den svenska elmarknaden fungerar. Inom exempelvis gjuteribranschen har företag under vissa tider helt fått stoppa produktionen.

Företaget Arkmek i Borås är ett exempel där det höga elpriset kostat miljonbelopp berättar vd:n  Kjell Johnsson.

– Vi var tvungna att stänga ned under de timmar då det var extremt höga priser för vår kostnad för elen var högre än lönekostnaderna var. Det gick inte att köra då. Men det har ändå kostat väldigt mycket pengar.

När elpriserna plötsligt rusade upp 30-40 gånger mot det normala blev Arkmeks gjutning för fordonsindustrin rena förlustaffären och förutom att maskinerna helt fick stängas av några gånger så har man också försökt flytta gjutningen till nätter när elpriset är lägre.

Ändå talar Kjell Johnsson om extra kostnader på upp ett par miljoner.

– Det är väldigt tufft. Det är redan en hård prisbild i vår bransch. När prisbilden ser så skev ut har vi ingen chans på den marknaden.

Det är de riktigt elslukande industrierna som drabbats värst i vinter, förutom gjuterierna exempelvis pappersbruk och stålindustrier. Orsaken till priserna är kombinationen långvarig kyla och att till exempel flera kärnkraftsverk stått stilla.

Bland många företag finns också en ilska kring hur elförsörjningen sköts i Sverige, märker Mats Holmgren som är vd för branschorganisationen Svenska Gjuteriföreningen.

– Allmänt är man frustrerad över hur energimarknaden fungerar och frustrerad över att man stängt av kärnkraften under den kallaste perioden när man verkligen behövde den.

Men grundproblemet är att ni gör av med för mycket el?

– Egentligen tror jag att svensk gjuteriindustri är en av de mest eleffektiva branscherna om man tittar ur ett Europaperspektiv. Vi jobbar intensivt med att hitta nya energisnåla lösningar för branschen.

Nyligen träffade näringsministern Maud Olofsson de stora elbolagen för att öka pressen på priserna men inom industrin finns en oro för att situationen ska bestå så länge koncentrationen bland elbolagen är så stark.

Företagaren Kjell Johnsson i Borås är inte lugnad.

– Det måste göras något åt elproduktionen i Sverige. Man kan inte äga 50-60 procent av elproduktionen och så styra priset själv. Det går inte.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".