Svenskt erkännande det första i sitt slag

När riksdagen beslutade att erkänna folkmordet på armenier 1915 erkände den också att andra folkgrupper ingick i folkmordet. Det är Sverige först med bland världens länder.

– Sverige är först med att erkänna att folkmordet 1915 inte bara omfattade armenier utan även assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker, säger Alexander Iskandaraian i Armeniens huvudstad Jerevan.

Men han tror inte att erkännandet för de andra folkgrupperna får någon större uppmärksamhet utomlands och det tror inte heller Ove Bring som är professor i folkrätt vid Försvarshögskolan.

– Internationellt kommer det inte att uppmärksammas på ett sådant sätt att det betyder någonting speciellt.

Däremot tror han att beslutet har effekt inrikespolitiskt.

– Alla de här folkgrupperna är representerade i det svenska samhället i dag. Det har tidigare visat sig vara en känslig historia om man bara har talat om folkmordet på armenierna. Då finns det i till exempel Södertälje syrianer, assyrier och kaldéer som säger att de också var offer år 1915.

– Därför är det ett diplomatiskt sätt att täcka in alla grupperna på det här sättet.

Så även om det inte finns någon effekt utomlands så har det en politisk effekt i Sverige?

– Ja, det är en human och mänsklig inställning inom Sverige att vi inte vill exkludera någon av de grupper som känner sig som offer.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista