EU förnekar att Greklandslån är klart

Uppdaterad: 11:06
En talesman för EU-kommissionen säger att ingen överenskommelse är klar om ett stort lån till Grekland. Enligt brittiska tidningsuppgifter ska de 16 euroländerna ha enats om att stötta Grekland med ett nödlån på 25 miljarder euro. Men enligt talesmannen är det bara arbete med tekniska frågor som pågår.

Uppgifterna kommer från den brittiska tidningen The Guardian. Även franska Le Monde skriver i dag om försöken att få Greklands, och därmed eurosamarbetets, problem lösta. 

En talesperson för EU-kommisionen säger om The Guardians uppgifter att det handlar om spekulationer, men att kommissionen är, som det heter, redo att agera om det behövs.

Vad som är klart är att det under de senaste dagarna pågått intensiva överläggningar mellan de stora euroländerna, och där Tyskland bromsat planerna på ett direkt finansiellt stöd för att rädda Grekland från statsfinansiellt sammanbrott.

Men efter att Greklands åtagit sig att frysa löner för de statsanställda, höja skatter och pensionsålder för att få ner ett väntat underskott i budgeten från 12,7 till 8,7 procent har dörren öppnats för att Grekland ska få någon form av stöd från de övriga euroländerna. 

Enligt tidningen The Guardian handlar det om Grekland på kort sikt kan få både lån och lånegarantier på upp till 25 miljarder euro, som ska användas för rulla den stora och fortfarande växande statsskulden. Det är ungefär hälften av den skuldkostnad Grekland har framför sig under 2010.

De tekniska detaljerna för ett stöd till Grekland är inte helt klara. Ett sätt - enligt franska tidningen Le Monde, är att euroländerna inbördes kommer överens om hur stödet till Grekland ska finansieras - och att lånen sedan administreras av EU-kommissionen.

Ett annat sätt är att EU-kommissionen får mandat att på egen hand låna upp och förmedla pengar till Grekland och på det sättet få lägre räntor än vad Grekland i dag får på grund av det osäkra läget för landets ekonomi.

Problemet med en sådan lösning är att det skulle beröra både de 16 euroländerna och övriga EU-länder, med bland andra Storbritannien och Sverige som står utanför euroområdet. 

Hur ett stöd till Grekland ska utformas kommer att bli huvudpunkten när EU:s finansministrar möts under måndag och tisdag i Bryssel.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista