Kongressdelegater diskuterar. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.

Kina diskuterar skärpta tag mot protester

Medan den årliga kinesiska folkkongressen pågår i Peking håller myndigheterna extra vakt för att undvika medborgarprotester. Samtidigt har en lokal delegation till kongressen väckt debatt med sitt förslag om ännu strängare straff för dem som protesterar.

För den som tittar noga syns det direkt att det pågår stora politiska möten här i Peking. Rättssökarna, som i vanliga fall kommer från hela landet för att överklaga sina ärenden hos de centrala myndigheterna, är så gott som borta.

Trots att både Pekings polis och tillresta myndigheter från Kinas alla provinser redan hjälps åt att försöka hålla rättssökarna borta från gatorna, finns det förslag som vill kontrollera medborgarprotester ännu strängare än i dag.

I sitt förslag till Folkkongressen föreslår delegaten Liu Qingning från Guangxiprovinsen att protester som "allvarligt stör ordningen för lokala myndigheter" ska kunna straffas med mellan tre och femton års fängelse.

Enligt förslaget till Folkkongressen skulle bland annat banderoller, slagord, sittdemonstrationer eller blockader av regeringskontor kunna leda till fängelse.

Den hårdföra delegaten har fått kritik från kinesiska jurister, medborgarrättsaktivister och bloggare. Men problemet med desperata rättssökare, som på egen hand söker upp regeringskontor för att få hjälp med sina fall, tycks än så länge sakna lösning.

Varje stort dammbygge, varje rivning av bostadskvarter genererar nya rättssökare. Gamla soldater och arbetare kommer för att klaga över pensioner som aldrig betalas ut. Bybor klagar över att deras mark och vatten förgiftas av industrier ..... patienter som blivit felbehandlade och ignorerade av sjukhusen ..... de som råkat i fejd med någon lokalpamp och fått sin egendom beslagtagen .....

Listan över ärenden som kommer till Peking är oändlig, eftersom de lokala domstolarna står under myndigheternas inflytande och oftast inte klarar av att ta upp och avgöra känsliga fall.

I sitt tal till Folkkongressen nämnde premiärminister Wen Jiabao problemet med rättssökarna och lovade en förbättrad handläggning av allmänhetens klagomål.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".